Vinterförvaring av segelbåten - nödvändiga steg och tips för att skydda din båt i kylan

Vinterförvaring av segelbåten - nödvändiga steg och tips för att skydda din båt i kylan

Segling är en underbar aktivitet, men när vintern kommer är det dags att säga adjö till havet och förbereda din segelbåt för vinterförvaring. Att vinterförvara segelbåten på rätt sätt är av yttersta vikt för att skydda den från kylan och för att förlänga dess livslängd.

Steg 1: Rengöring och inspektion

Det första steget när man förbereder sin segelbåt för vinterförvaring är att rengöra den ordentligt. Ta bort alla lösa föremål och städa både insidan och utsidan av båten. Använd en högtryckstvätt för att ta bort alger och annat smuts från skrovet. Kontrollera samtidigt båten noga för eventuella skador som behöver repareras innan förvaringen.

Steg 2: Dränering och vinterkonservering av motor

För att undvika frostskador i motorn är det viktigt att dränera och konservera den. Börja med att tömma och rengöra bränsletanken för att undvika att gammalt bränsle stelnar och skadar motorn. Dränera sedan motorns kylvatten och fyll på med frostskyddsvätska. Glöm inte att även olja in motorn för att undvika korrosion under den kalla perioden.

Steg 3: Batterivård

Ta ut båtens batterier och förvara dem på en torr plats inomhus. Koppla gärna upp dem till en batteriladdare som kan underhålla laddningen under vintermånaderna.

Steg 4: Skydda interiören

För att skydda båtens interiör från fukt och mögel, är det bra att rengöra alla ytor med ett mögeldödande medel innan förvaring. Öppna alla skåp och lådor, och lämna upp ventilationsluckor för att främja luftcirkulation.

Steg 5: Presenning eller inomhusförvaring

Slutligen behöver du skydda din segelbåt från väder och vind. En bra presenning som täcker hela båten är oftast tillräckligt, men om möjligt är inomhusförvaring i en uppvärmd lokal det bästa alternativet.

Tips:

  • Olja in alla rörliga delar: För att undvika rost och fastfrusna delar, använd ett korrosionsskyddande medel på alla rörliga delar.
  • Blockera av avgasröret: För att förhindra att små djur tar sig in i motorrummet, blockera avgasröret med till exempel stålull.
  • Segelvård: Tvätta alla segel noggrant och låt dem torka helt innan du förvarar dem torrt och mörkt.
  • Försäkring: Se över din försäkring så att du har tillräckligt skydd under vintermånaderna.
  • Checklista: Gör en checklista över allt du behöver göra, så du inte glömmer något viktigt.

Följ dessa steg och tips så kommer din segelbåt vara i toppskick när seglingssäsongen börjar igen. Ha en trevlig vinter!

Skriv en kommentar

Så här förbereder du din segelbåt inför en långsegling

Så här förbereder du din segelbåt inför en långsegling

Att ge sig ut på en långsegling är en dröm för många båtägare. Men innan du ger dig av på denna spännande resa är det viktigt att du förbereder din segelbåt ordentligt. Här är några tips för att se till att allt är klart inför din långsegling. 1. Se över båten Innan du ger dig iväg på en långsegling är det viktigt att du ser över hela båten och kontrollerar att allt fungerar som det ska. Kontrolle…

Visa hela inlägget
Hyra segelbåt i Kroatien

Hyra segelbåt i Kroatien

Att hyra segelbåt i medelhavet är ett enkelt sätt att få uppleva nya vatten utan att behöva transportera sin egen båt. Eller ett bra sätt att uppleva segling om du är nybörjare. Det är nämligen vanligt att man hyr segelbåten med skeppare. Att hyra båt med skeppare innebär att du inte behöver ha skepparexamen själv och att du kan välja hur mycket du vill vara involverad i seglingen. Vi på Havsliv r…

Visa hela inlägget
10 tips för att spara bränsle och navigera hållbart med motorbåt

10 tips för att spara bränsle och navigera hållbart med motorbåt

Medan vi älskar att segla och fånga vindens kraft, finns det tillfällen då vi måste lita på motorbåtens tillförlitlighet. Det kan vara i situationer av vindstilla eller när tiden är en bristvara och man behöver ta sig från punkt A till B på kortast möjliga tid. Men användningen av motorbåtar innebär också en ökad bränsleförbrukning och i förlängningen en större miljöpåverkan. I detta inlägg ska vi…

Visa hela inlägget
Förtöja segelbåten i naturhamn

Förtöja segelbåten i naturhamn

Här har vi ett fint exempel på hur man kan förtöja sin segelbåt i en naturhamn. En dragg i aktern och två tampar i fören. Genom att ha två tampar i fören undviker man att båten kan driva så mycket i sidled. Ju längre i från varandra dessa tampar i fören är desto bättre, men det ska ju också vara möjligt att gå iland (om man önskar) och då är det bra om man kan dra sig in. Mellan 60 och 90 grader m…

Visa hela inlägget
En annorlunda seglingssäsongen är över

En annorlunda seglingssäsongen är över

Nu har hösten kommit och för de flesta är årets seglingssäsong över. Det börjar bli dags att planera för upptagning av båten och sedan för vinterförvaring. Det har varit en annorlunda sommar för många av oss. Corona-viruset har påverkat oss alla och krävt försiktighet. Att vara ute på havet är såklart idealt ur smittsynpunkt, men att komma till trånga gästhamnar och ha begränsat med hygienmöjlighe…

Visa hela inlägget
Klura ut knopar: Konsten att behärska båtens rådande snören

Klura ut knopar: Konsten att behärska båtens rådande snören

Att lära sig binda rätt knopar är en av de grundläggande färdigheter som är essentiella för både nybörjaren och den erfarne seglaren. Knoparna är verktygen som håller segelbåtens värld samman, från att förtöja båten vid bryggan till att ställa segel effektivt. I dagens inlägg tittar vi närmare på konsten att binda knopar och delar med oss av några oumbärliga knopar som alla båtentusiaster bör ha i…

Visa hela inlägget