Förtöja segelbåten i naturhamn

Förtöja segelbåten i naturhamn

Här har vi ett fint exempel på hur man kan förtöja sin segelbåt i en naturhamn. En dragg i aktern och två tampar i fören. Genom att ha två tampar i fören undviker man att båten kan driva så mycket i sidled. Ju längre i från varandra dessa tampar i fören är desto bättre, men det ska ju också vara möjligt att gå iland (om man önskar) och då är det bra om man kan dra sig in. Mellan 60 och 90 grader mellan förtamparna kan man sikta på.

Akterlinan som är förtöjd i draggen på botten ska vara lagom spänd så att båten inte kan gå på land eller grund genom att driva mot berget, men samtidigt inte för spänd så att det inte går att gå iland. Det kan vara en god idé att spänna upp ankarlinan något på kvällen, när alla har kommit ombord på båten igen, för att vara säker på att båten inte kan driva mot land. Det gör det lite svårare att gå iland men det kanske är okej på natten.

För att kunna lyckas med en sådan här tilläggning brukar man först rekognisera platsen genom att (för motor) närma sig den tilltänkta förtöjningsplatsen. Gå sakta in mot land och ha någon i fören som kontrollerar botten och land. Det kan grunda upp snabbt och det kan ligga stora stenar på botten som du inte vill gå emot.

När ni har gått in mot land och ni tycker att det ser bra ut backar ni ut igen, förbereder dragg och förtampar och bestämmer vem som sköter vad. Det bästa är om man är tre personer, en som styr och sköter motor, en som sköter draggen och en som står i fören och hoppar i land och tar emot båten om det behövs.

Nu gäller det att gå med båten till den plats som du vill ha draggen på. Beroende på hur hamnen ser ut behöver du kanske ta hänsyn till andra båtar, men det är bra om du kan få ut draggen en bra bit från land. När ni är på rätt ställa släpper ni i draggen och låter den sjunka till botten. Fortsätt att köra framåt långsamt och var beredd på att bromsa genom att lägga i backen och gasa. När ni är tillräckligt nära hoppar hen i fören iland och tar emot båten så att den inte går på. Därefter lägger hen fast tamparna kring bergöglorna. Om det inte finns bergöglor behöver man ha egna i metall med sig och slå fast i skrevor i berget. I nödfall går det även att förtöja runt större stenar men det är besvärligare och ofta svårt att hitta bra sådana.

När ni ligger någorlunda fast kan ni gå igenom förtöjningen och avgöra om ni är nöjda med den. Om allt ser bra ut är det dags att justera upp alla tampar. Dra ordentligt i dragglinan för att undersöka att den tagit fäste i botten. Om inte, kan ni driva på land under natten. Sitter den dåligt får ni göra om anläggningen. Justera upp de två förtamparna så att båten ligger i vattnet med tanke på grund och land. Spänn förtampen som ligger mot vinden lite extra.

Kontrollera vädret för natten och justera eller förstärk förtöjningen om det finns risk för stark vind. Om det är båtar i närheten ska du hänga ut dina fendrar på båtens sidor så att ni kan glida emot varandra utan skaderisk.

Förtöja i naturhamn

Förtöja i naturhamn

Att ligga i en naturhamn, alltså i naturen utan en iordningställd brygga, är härligt. Särkilt på västkusten, i bohuslän, är naturhamnarna många eftersom det finns så många öar.

Varför lutar båten?

Varför lutar båten?

När vinden blåser, eller trycker, på seglen gör det att båten lutar. Vid en viss lutning är det enklare för krafterna att göra så att båten går framåt än att luta den ännu mer. Det är detta som gör att det går att segla framåt trots att vinden kommer från sidan eller till och med snett framifrån.

Spinnakern, medvindsseglet

Spinnakern, medvindsseglet

När man har en fin och jämn medvind kan man sätta upp spinnakern. Det är lite mer jobb än de vanliga seglen, men vid rätt förhållanden är den fantastisk. Spinnakern är som en fallskärm som fångar maximalt med vind.

Stiltje

Stiltje

Något av det tråkigaste som finns när man seglar är när vinden mojnar och försvinner. Stiltje! Seglen fladdrar och farten försvinner.

Isarna börjar smälta

Isarna börjar smälta

Isarna i vårt kalla avlånga land har nästan helt smält bort och våren är i luften! Det börjar bli dags att fundera på båten igen, vare sig du går i köptankar eller funderar på att hyra en båt, eller om det är dags att förbereda din egen båt för sjösättning.

Hyra segelbåt i Kroatien

Hyra segelbåt i Kroatien

Att hyra segelbåt i medelhavet är ett enkelt sätt att få uppleva nya vatten utan att behöva transportera sin egen båt. Eller ett bra sätt att uppleva segling om du är nybörjare. Det är nämligen vanligt att man hyr segelbåten med skeppare.

Vad visar Windex?

Vad visar Windex?

Att veta varifrån vinden kommer när man seglar underlättar så klart mycket. Men vet du vad de små antennerna med fyrkanter betyder?

Segla segelbåt i Corona-tider

Segla segelbåt i Corona-tider

Att vara ute på en segelbåt långt ute på havet måste vara ett av de bättre ställena för att undvika corona-viruset. Det gäller såklart att man har koll på övrig besättning så att man inte riskerar att smittas.

Upptäck Sveriges västkust från segelbåt

Upptäck Sveriges västkust från segelbåt

Sveriges västkust är en av de mest imponerande platser som de flesta av oss kan drömma om. Man kan utforska de vackra skärgårdarna, de många fiskebyarna, och njuta av utsikt över de vidsträckta havsutsikterna. Och det finns inte något sätt som är bättre än att komma ut på vattnet i en segelbåt. I detta inlägg kommer jag att ge dig några tips för att få ut det mesta av din segling på Sveriges västkust.

Segla i medvind

Segla i medvind

Man kan tro att enklaste sättet att segla är i medvind, vinden i aktern. Men det är faktiskt lite klurigt eftersom seglen då kan vara på vilken sida som helst och risken för att bommen plötsligt byter sida är stor.

Hyra segelbåt på västkusten i sommar

Hyra segelbåt på västkusten i sommar

Med tanke på Corona-viruset är vi många som kommer hålla oss hemma i Sverige i sommar, istället för att resa utomlands. En segelsemester står nog högt upp på mångas lista eftersom Sverige har en fantastisk havsmiljö.

Lära sig läsa sjökort

Lära sig läsa sjökort

Att kunna läsa ett sjökort är A och O när man är på havet. Det finns inget bättre hjälpmedel för att ta reda på förhållandena på och under vattenytan.

Havsliv

Min sida om livet i segelbåt på sveriges västkust. Vackra bilder och tips på fina naturhamnar och gästhamnar utlovas.

För dig som är ny inom segling kommer jag skriva några inlägg om grundläggande seglingsteknik, vindar, väder och väjningsregler.