Förarintyg segelbåt

Förarintyg segelbåt

Förarintyget är första steget i det du behöver känna till för en säker båtfärd inomskärs. Förarintyget är det formella namnet för båtkörkort eller förarbevis för båt.

Kurserna innehåller traditionell navigation, sjövägsregler, säkerhet till sjöss, miljötänkande, sjöväder och sjömanskap.

Efter avslutad kurs anordnas prov för förarintyg. Ett förarintyg visar att du har grundläggande teoretiska kunskaper och förmåga att framföra en fritidsbåt inomskärs och i kustnära vatten.

När du har ett förarintyg kan du gå kurs i kustskepparintyg. Med ett kustskepparintyg får du den kunskap som du behöver för en längre färd utomskärs.

Läs mer hos Medborgarskolan

Upptäck Sveriges västkust från segelbåt

Upptäck Sveriges västkust från segelbåt

Sveriges västkust är en av de mest imponerande platser som de flesta av oss kan drömma om. Man kan utforska de vackra skärgårdarna, de många fiskebyarna, och njuta av utsikt över de vidsträckta havsutsikterna. Och det finns inte något sätt som är bättre än att komma ut på vattnet i en segelbåt. I de…
Hyra segelbåt i Kroatien

Hyra segelbåt i Kroatien

Att hyra segelbåt i medelhavet är ett enkelt sätt att få uppleva nya vatten utan att behöva transportera sin egen båt. Eller ett bra sätt att uppleva segling om du är nybörjare. Det är nämligen vanligt att man hyr segelbåten med skeppare. Att hyra båt med skeppare innebär att du inte behöver ha skep…
Att tänka på vid ankring

Att tänka på vid ankring

När du ska lägga an med sin båt med ankare eller dragg är det några saker du behöver tänka på: Djupet Vinden Hinder och andra båtar Bekvämlighet När det kommer till hinder är det framförallt grund, stenar och kablar du behöver ha koll på. Kablar kan vara extra luriga eftersom de knappt syns och de…
Lära sig läsa sjökort

Lära sig läsa sjökort

Att kunna läsa ett sjökort är A och O när man är på havet. Det finns inget bättre hjälpmedel för att ta reda på förhållandena på och under vattenytan. Navigationssystem med uppdaterade kartor är också fantastiska och framförallt kan de hjälpa dig med din exakta position, men vid segling som kräver s…
Ta hand om dina segel

Ta hand om dina segel

Efter avslutad segling ska seglen halas och vikas. Bäst är att göra detta på en ren och folktom brygga. Seglet viks från botten i cirka halvmeterstora veck av två personer. Det ska vara rakt i framkant, där det fäster i masten eller staget. Vik ihop seglet så att det får plats i segelpåsen.
Världshavsdagen, 8 juni 2020

Världshavsdagen, 8 juni 2020

I dag vill jag uppmärksamma Världshavsdagen och påminna er alla om vikten av våra hav! Den 8 juni uppmärksammas Världshavsdagen vars syfte är att, skydda och bevara våra hav. Världshavsdagen är kopplad till nästan alla de Globala målen, men framförallt till Mål 14: Hav och Marina resurser. Mål 14 i…
Hyra segelbåt på västkusten i sommar

Hyra segelbåt på västkusten i sommar

Med tanke på Corona-viruset är vi många som kommer hålla oss hemma i Sverige i sommar, istället för att resa utomlands. En segelsemester står nog högt upp på mångas lista eftersom Sverige har en fantastisk havsmiljö. Stockholms skärgård är fantastiskt fin men den riktiga seglingen får man såklart på…
Så här förbereder du din segelbåt inför en långsegling

Så här förbereder du din segelbåt inför en långsegling

Att ge sig ut på en långsegling är en dröm för många båtägare. Men innan du ger dig av på denna spännande resa är det viktigt att du förbereder din segelbåt ordentligt. Här är några tips för att se till att allt är klart inför din långsegling. 1. Se över båten Innan du ger dig iväg på en långsegling…
Segla segelbåt i Corona-tider

Segla segelbåt i Corona-tider

Att vara ute på en segelbåt långt ute på havet måste vara ett av de bättre ställena för att undvika corona-viruset. Det gäller såklart att man har koll på övrig besättning så att man inte riskerar att smittas. Tänk också på att symtomen på covid-19 kan komma snabbt så ge dig inte ut på några långse…
Segelbåt och musselodling

Segelbåt och musselodling

Här ligger vi utanför Lyr på västkusten vid en musselodling. Musselodlingar är faktiskt hållbara och bra för havet eftersom musslorna hittar dit själva och renar vattnet under tiden de växer. Rätt smart!
Hyra segelbåt i Fjällbacka

Hyra segelbåt i Fjällbacka

I augusti ger jag mig ut på en segeltur med start och mål i Fjällbacka. Skärgården där är otroligt fin och det ska bli riktigt kul att få segla där igen. Senast var nog 15 år sedan.
Isarna börjar smälta

Isarna börjar smälta

Isarna i vårt kalla avlånga land har nästan helt smält bort och våren är i luften! Det börjar bli dags att fundera på båten igen, vare sig du går i köptankar eller funderar på att hyra en båt, eller om det är dags att förbereda din egen båt för sjösättning. Det ser ut att bli ännu en säsong som påve…
Tack för den här säsongen

Tack för den här säsongen

Seglingssäsongen är nog över för de flesta nu i mitten av november. Vi på Havsliv vill tacka för den här säsongen och hoppas vi ses igen till våren när det mesta förhoppningsvis har återgått till det normala efter pandemin. Kolla gärna runt i vår butik där du kan hitta en massa produkter inom hav oc…
Börja tävlingssegla

Börja tävlingssegla

Att tävla i segling är kul och svårt! Det är många parametrar att ta hänsyn till och som du vet ändras förutsättningarna hela tiden med vindens styrka och riktning. De flesta tävlingarna går i Stockholm och Göteborg och längs västkusten. Men det finns även tävlingar på östkusten och på våra större …
Vad visar Windex?

Vad visar Windex?

Att veta varifrån vinden kommer när man seglar underlättar så klart mycket. Men vet du vad de små antennerna med fyrkanter betyder? Fyrkanterna visar hur när vinden du kan gå när du kryssar. Går du över dessa med bakändan på vindpilen kommer du närma dig motvind och tappa vind och därmed fart. När m…
Förtöja segelbåten i naturhamn

Förtöja segelbåten i naturhamn

Här har vi ett fint exempel på hur man kan förtöja sin segelbåt i en naturhamn. En dragg i aktern och två tampar i fören. Genom att ha två tampar i fören undviker man att båten kan driva så mycket i sidled. Ju längre i från varandra dessa tampar i fören är desto bättre, men det ska ju också vara möj…
Seglingssäsongen närmar sig med stormsteg

Seglingssäsongen närmar sig med stormsteg

Det är valborg på fredag! Även i år blev det vår tillslut! Just nu putsas och fejas det ordentligt på sveriges alla båtvarv och i våra småbåtshamnar. Om du äger en egen båt vet du att det är dags att fixa bottenmålning och boka isättningen snart. Kanske har du större renoveringar av båten planerade …
Passaren hjälper dig beräkna tiden

Passaren hjälper dig beräkna tiden

När man navigerar på sjön kan man ofta gå "raka vägen" till skillnad från när man är på land och ofta måste ta hänsyn till vägar och hinder. För att beräkna hur långt en sträcka är eller hur lång tid det tar att gå en viss sträcka med båt kan man använda sitt sjökort och en passare. Ställ in passare…
Att finna friheten - en krönika om livet som seglare

Att finna friheten - en krönika om livet som seglare

När jag för första gången tog tag i rodret och kände vinden i mitt ansikte visste jag att det var något särskilt med segling. Att ge sig ut på havet och låta naturen styra ditt öde är en upplevelse som inte går att beskriva med ord. För mig är segling ett sätt att finna frihet och lugn i en annars s…
Producera solcellsel på segelbåten

Producera solcellsel på segelbåten

Om man seglar mycket och inte använder motorn så kan man behöva ladda batteriet lite extra ibland. Det finns ofta landström i gästhamnar som man kan koppla in sig på. Men ett annat alternativ är att använda solceller. Det finns både permanenta, som man monterar på båten, och portabla som man kan vi…

Havsliv

Min sida om livet i segelbåt på sveriges västkust. Vackra bilder och tips på fina naturhamnar och gästhamnar utlovas.

För dig som är ny inom segling kommer jag skriva några inlägg om grundläggande seglingsteknik, vindar, väder och väjningsregler.