Att tänka på vid ankring

Att tänka på vid ankring

När du ska lägga an med sin båt med ankare eller dragg är det några saker du behöver tänka på:

  • Djupet
  • Vinden
  • Hinder och andra båtar
  • Bekvämlighet

När det kommer till hinder är det framförallt grund, stenar och kablar du behöver ha koll på. Kablar kan vara extra luriga eftersom de knappt syns och det är väldigt lätt att fånga en kabel med draggen. Att förankra sin båt i en kabel är inte så populärt hos kabelägaren!

Ofta står det skyltar där en kabel ligger vid ankringsvatten, men inte alltid och kablar kan gå långa sträckor längs botten. Kontrollera alltid sjökort eller Svenska Kryssarklubbens naturhamnbok.

Förtöja segelbåten i naturhamn

Förtöja segelbåten i naturhamn

Här har vi ett fint exempel på hur man kan förtöja sin segelbåt i en naturhamn. En dragg i aktern och två tampar i fören. Genom att ha två tampar i fören undviker man att båten kan driva så mycket i sidled. Ju längre i från varandra dessa tampar i fören är desto bättre, men det ska ju också vara möj…
Upptäck Sveriges västkust från segelbåt

Upptäck Sveriges västkust från segelbåt

Sveriges västkust är en av de mest imponerande platser som de flesta av oss kan drömma om. Man kan utforska de vackra skärgårdarna, de många fiskebyarna, och njuta av utsikt över de vidsträckta havsutsikterna. Och det finns inte något sätt som är bättre än att komma ut på vattnet i en segelbåt. I de…
Passaren hjälper dig beräkna tiden

Passaren hjälper dig beräkna tiden

När man navigerar på sjön kan man ofta gå "raka vägen" till skillnad från när man är på land och ofta måste ta hänsyn till vägar och hinder. För att beräkna hur långt en sträcka är eller hur lång tid det tar att gå en viss sträcka med båt kan man använda sitt sjökort och en passare. Ställ in passare…
Förtöja i naturhamn

Förtöja i naturhamn

Att ligga i en naturhamn, alltså i naturen utan en iordningställd brygga, är härligt. Särkilt på västkusten, i bohuslän, är naturhamnarna många eftersom det finns så många öar. Det gäller att hitta en naturhamn som passar det kommande vädret. Du vill ha vinden så mycket framifrån som möjligt för att…
Förarintyg segelbåt

Förarintyg segelbåt

Förarintyget är första steget i det du behöver känna till för en säker båtfärd inomskärs. Förarintyget är det formella namnet för båtkörkort eller förarbevis för båt. Kurserna innehåller traditionell navigation, sjövägsregler, säkerhet till sjöss, miljötänkande, sjöväder och sjömanskap. Efter avslut…
Hyra segelbåt i Kroatien

Hyra segelbåt i Kroatien

Att hyra segelbåt i medelhavet är ett enkelt sätt att få uppleva nya vatten utan att behöva transportera sin egen båt. Eller ett bra sätt att uppleva segling om du är nybörjare. Det är nämligen vanligt att man hyr segelbåten med skeppare. Att hyra båt med skeppare innebär att du inte behöver ha skep…
Lära sig läsa sjökort

Lära sig läsa sjökort

Att kunna läsa ett sjökort är A och O när man är på havet. Det finns inget bättre hjälpmedel för att ta reda på förhållandena på och under vattenytan. Navigationssystem med uppdaterade kartor är också fantastiska och framförallt kan de hjälpa dig med din exakta position, men vid segling som kräver s…
Hyra segelbåt på västkusten i sommar

Hyra segelbåt på västkusten i sommar

Med tanke på Corona-viruset är vi många som kommer hålla oss hemma i Sverige i sommar, istället för att resa utomlands. En segelsemester står nog högt upp på mångas lista eftersom Sverige har en fantastisk havsmiljö. Stockholms skärgård är fantastiskt fin men den riktiga seglingen får man såklart på…
5 viktiga säkerhetstips för en trygg segling

5 viktiga säkerhetstips för en trygg segling

Som seglare är det viktigt att vara medveten om säkerheten på havet. Här är fem tips som kan hjälpa dig att ha en trygg segling: 1. Kontrollera vädret och planera din rutt i förväg Innan du ger dig ut på vattnet bör du alltid kolla väderrapporten och planera din rutt i förväg. Var uppmärksam på vind…
Världshavsdagen, 8 juni 2020

Världshavsdagen, 8 juni 2020

I dag vill jag uppmärksamma Världshavsdagen och påminna er alla om vikten av våra hav! Den 8 juni uppmärksammas Världshavsdagen vars syfte är att, skydda och bevara våra hav. Världshavsdagen är kopplad till nästan alla de Globala målen, men framförallt till Mål 14: Hav och Marina resurser. Mål 14 i…
Stiltje

Stiltje

Något av det tråkigaste som finns när man seglar är när vinden mojnar och försvinner. Stiltje! Seglen fladdrar och farten försvinner. Har man tur man kan hitta lite vind i en riktning som inte är helt optimal som ändå leder någorlunda mot målet. Då får man falla av, fånga lite vind, guppa fram och s…
Segla i medvind

Segla i medvind

Man kan tro att enklaste sättet att segla är i medvind, vinden i aktern. Men det är faktiskt lite klurigt eftersom seglen då kan vara på vilken sida som helst och risken för att bommen plötsligt byter sida är stor. Storseglet tar gärna all vind så att genuan, förseglet, står och fladdrar. Det är tri…
Isarna börjar smälta

Isarna börjar smälta

Isarna i vårt kalla avlånga land har nästan helt smält bort och våren är i luften! Det börjar bli dags att fundera på båten igen, vare sig du går i köptankar eller funderar på att hyra en båt, eller om det är dags att förbereda din egen båt för sjösättning. Det ser ut att bli ännu en säsong som påve…
Att finna friheten - en krönika om livet som seglare

Att finna friheten - en krönika om livet som seglare

När jag för första gången tog tag i rodret och kände vinden i mitt ansikte visste jag att det var något särskilt med segling. Att ge sig ut på havet och låta naturen styra ditt öde är en upplevelse som inte går att beskriva med ord. För mig är segling ett sätt att finna frihet och lugn i en annars s…
Vad visar Windex?

Vad visar Windex?

Att veta varifrån vinden kommer när man seglar underlättar så klart mycket. Men vet du vad de små antennerna med fyrkanter betyder? Fyrkanterna visar hur när vinden du kan gå när du kryssar. Går du över dessa med bakändan på vindpilen kommer du närma dig motvind och tappa vind och därmed fart. När m…
Tack för den här säsongen

Tack för den här säsongen

Seglingssäsongen är nog över för de flesta nu i mitten av november. Vi på Havsliv vill tacka för den här säsongen och hoppas vi ses igen till våren när det mesta förhoppningsvis har återgått till det normala efter pandemin. Kolla gärna runt i vår butik där du kan hitta en massa produkter inom hav oc…
Varför lutar båten?

Varför lutar båten?

När vinden blåser, eller trycker, på seglen gör det att båten lutar. Vid en viss lutning är det enklare för krafterna att göra så att båten går framåt än att luta den ännu mer. Det är detta som gör att det går att segla framåt trots att vinden kommer från sidan eller till och med snett framifrån. Om…
Segelbåt och musselodling

Segelbåt och musselodling

Här ligger vi utanför Lyr på västkusten vid en musselodling. Musselodlingar är faktiskt hållbara och bra för havet eftersom musslorna hittar dit själva och renar vattnet under tiden de växer. Rätt smart!
Stora Kornö på västkusten

Stora Kornö på västkusten

I somras seglade vi till Stora Kornö på västkusten. Ett litet fiskesamhälle på en ö utanför Lysekil. Kornö har en fin liten hamn med en stenpir där även lite större båtar kan lägga till. I samhället finns några fina gamla sommarhus i hamnen finns toalett och dusch för hamngäster. Det finns också en …
Seglingssäsongen närmar sig med stormsteg

Seglingssäsongen närmar sig med stormsteg

Det är valborg på fredag! Även i år blev det vår tillslut! Just nu putsas och fejas det ordentligt på sveriges alla båtvarv och i våra småbåtshamnar. Om du äger en egen båt vet du att det är dags att fixa bottenmålning och boka isättningen snart. Kanske har du större renoveringar av båten planerade …

Havsliv

Min sida om livet i segelbåt på sveriges västkust. Vackra bilder och tips på fina naturhamnar och gästhamnar utlovas.

För dig som är ny inom segling kommer jag skriva några inlägg om grundläggande seglingsteknik, vindar, väder och väjningsregler.